Kuchnia

Bezy i pianki

Muscatowa Panna Cotta
Składniki na 2 duże porcje:
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru
65 ml wina deserowego Muscat
60 ml mleka
1 łyżka żelatyny
Syrop owocowy i świeże owoce

Wykonanie:

Namoczyć żelatynę w odrobinie zimnej wody, aby miała możliwość napęcznienia. Śmietankę, cukier i wino podgrzewać w małym rondelku, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zestawić z palnika. Wlać odrobinę gorącej śmietanki do napęczniałej żelatyny i mieszając rozpuścić. Dodać żelatynę do garnuszka z kremem śmietanowym, dolać mleko i dokładnie wymieszać. Mleka nie gotujemy, gdyż mogłoby to źle wpłynąć na spójność masy.
Foremki wysmarować neutralnym smakowo olejem i wypełnić przygotowanym kremem. Odstawić do lodówki na 4 godziny. Podawać z syropem i świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation