Kuchnia

Bezy i pianki

Deser 18 plus
Składniki na dwie solidne porcje:
125 ml wódki
3 plastry ananasa (użyłam z puszki)
30 ml soku z ananasa ( może być sok z puszki)
Kilka kropel aromatu rumowego
2.5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka białego cukru

Wykonanie:

Sok z ananasa i wódkę wlać do niedużego rondelka, dodać 1 łyżkę cukru i plastry ananasa. Całość chwilę dusić na niewielkim ogniu, aż alkohol stanie się lekko złocisty. W połowie duszenia dodać kilka kropli aromatu rumowego. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Wyjąc plastry ananasa i dodać żelatynę bardzo dokładnie mieszając. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki i połowę zmiksować tworząc puree. Do małych szklaneczek (2 szt.) lub kieliszków(4 szt.) rozlać przygotowany alkohol i włożyć pokrojone cząstki ananasa. Można wstawić do lodówki.

Pozostałą cześć żelatyny, namoczyć w odrobinie mleka kokosowego. Mleko podgrzać i rozpuścić przygotowaną żelatynę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Rozlać do szklaneczek na alkohol, który z reguły bardzo szybko tężeje, nie przejmując się, że płyny się lekko łączą. Po chwili i tak się rozwarstwią i w tedy należy do każdego naczynka nałożyć przygotowany mus. Odstawić do lodówki do stężenia.
Mleczko kokosowe według Caritki:

250 g wiórków kokosowych
800 ml wody
Sposób wykonania

Zagotować w garnku (bez przykrywki) wiórki z wodą. Podobno, lekko ucieka z garnka..Po zagotowaniu ściągnąć z gazu i odstawić na 15 min.
Zmiksować rozdrabniając i odcedzić przez drobne sitko, pomagając sobie łyżką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation