Kuchnia

Bezy i pianki

Zimny suflet malinowy
Składniki na 4 porcje:
500 g malin, zmiksowanych i przetartych przez sito ( użyłam mrożonych)
100 g drobnego cukru (użyłam 80 g cukru pudru)
1 cukier waniliowy
Sok z połowy cytryny
4 listki żelatyny (4 łyżeczki lub 12 g)
250 g słodkiej mocno schłodzonej śmietanki

Wykonanie:

Maliny połączyć z cukrami i sokiem z cytryny. Całość dokładnie zmiksować, odstawić. Żelatynę (listki) namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem malinowym, wstawić do lodówki i jak zacznie tężeć wymieszać z ubitą śmietaną. Przelać do foremek na suflety.( Foremki owijamy wąskimi paskami papieru, aby mus wystawał ponad krawędź naczynia) Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przyozdobić listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation