Kuchnia

fit food

Salsa pomidorowa do chipsów i nachos | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
NA OK. 300 ML
400 g puszka krojonych pomidorów
1/4 zielonej papryki
kilka kawałków (ok. 2 łyżki) marynowanej papryczki jalapeño (np. TAKIEJ)
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól i pieprz
2 łyżki cukru
3 łyżki octu spirytusowego
2 cebulki szalotki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: łyżka posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE
Do rondelka włożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, odcedzoną i posiekaną jalapeño, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, cukier oraz ocet. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
Dodać obraną i drobno posiekaną cebulkę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną (przez sitko), wymieszać i zagotować. Ostudzić przed podaniem. Opcjonalnie dodać kolendrę. Można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce.
Salsa pomidorowa do nachos
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation