Kuchnia

fit food

Kasza gryczana przepis na cukinię faszerowaną kaszą.
4 sztuki.

ps. ja faszerowałam tylko 2 cukinie, ale farszu spokojnie wystarczy na 4 porcje. Możecie więc albo zmniejszyć ilość farszu o połowę, albo, tak jak ja, zostawić sobie resztę na obiad, następnego dnia.
Składniki:
4 miniaturowe cukinie (użyłam okrągłych)
kilka łyżek oleju do smażenia, opcjonalnie dwie łyżki masła
125g kaszy gryczanej
500g (2 szklanki) ciepłej wody lub bulionu warzywnego dobrej jakości
cebula, posiekana
około 200g pomidorów w zalewie (użyłam połowy opakowania posiekanych pomidorów podravki, z czosnkiem – można dać więcej, jeśli lubicie)
pęczek świeżej bazylii
spora szczypta płatków chilli
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie do smaku: odrobina soku z limonki albo brązowego cukru (u mnie nie było to konieczne)
dwie łyżki miękkiego sera koziego (u mnie serek kozi z czosnkiem)

Do podania:
pomidorki koktajlowe
świeże listki bazylii
miękki ser kozi
Zaczynamy!

Cukinie myjemy pod ciepłą wodą. Odcinamy czubki na około 1/8 wysokości, wydrążamy łyżeczką miąższ (początkowo robiłam to nożem, ale bardzo dobrze daje się wyciągnąć łyżeczką). Końcówki możemy zostawić i zapiekać cukinie „pod przykrywką”. Miąższ kroimy na drobne kawałki i odstawiamy na bok. Cukinie powinny wyglądać mniej więcej tak:

Rozgrzewamy olej na dużej patelni lub w woku (niestety, mój się popsuł), dodajemy posiekaną cebulę, szklimy (ja lubię pół-twardą). Na patelnię dorzucamy kaszę gryczaną i przez chwilę podprażamy na patelni. Potem dolewamy gorącą wodę, przykrywamy przykrywką na około 10 minut i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i gotujemy na dużym ogniu, mieszając, tak aby płyn odparował. Można dodać dwie łyżki masła do smaku i zamieszać.
Dodajemy pomidory, posiekany miąższ z cukinii, chilli, czosnek, jeśli używamy, grubo posiekane liście bazylii. Dokładnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli używacie bulionu, wtedy możliwe, że nie będzie potrzeba doprawiać solą). Gdyby się zdarzyło, że sos jest zbyt kwaśny, dodajemy łyżeczkę cukru, jeśli byłby zbyt łagodny: dodajemy sok z limonki.
Farszem napełniamy cukinie, posypujemy kozim serem i wkładamy na około 25 minut, do nagrzanego na 190C piekarnika (ja mam elektryczny, możliwe, że trzeba będzie piec dłużej o 5 minut – gdyby ser zbyt się zrumienił, przykryjcie cukinie folią aluminiową).
Wyciągamy, jeszcze gorące posypujemy kozim serem, dodajemy bazylię oraz pomidorki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation