Kuchnia

fit food

Szparagi w cieście francuskim | Kwestia Smaku:
SKŁADNIKI

2 PORCJE
około 150 g ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
cienko pokrojona szynka (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano)
żółty ser lub ser kozi
PRZYGOTOWANIE

Mrożone ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić. Jeśli jest grube należy je rozwałkować na grubość około 2 mm.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe grubsze końce i je wyrzucić. Pozostałe ładne łodyżki położyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie extra vergine. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po ukosie kwadratu, położyć po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem (lub położyć wąski paseczek miękkiego sera). Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie dokładnie zlepić ciasto pośrodku. Piec przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation