Kuchnia

słodkości

CHARLOTTE TRUSKAWKOWA bez pieczenia

Składniki:

20 podłużnych biszkoptów (najlepsze są proste „bez talii” ;)- do kupienia np. w Auchan)

450 g mrożonych truskawek

2 galaretki truskawkowe

350 ml wrzątku

500 ml śmietanki kremówki 30 %

Do dekoracji:

250 ml śmietany kremówki 30 %

1 opakowanie zagęstnika do śmietany np. śmetanfix

1 czubata łyżka cukru pudru

250 g świeżych truskawek

beziki

odrobina cukru pudru

Biszkopty przyciąć z jednej strony pod skosem- łatwiej je wtedy ułożyć w foremce.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Biszkopty układać pionowo w tortownicy (stroną z cukrem na zewnątrz.).Ostrożnie odstawić.

Zagotować wodę. Dokładnie rozpuścić galaretkę we wrzątku.

Ubić śmietanę „na sztywno”- uważając, żeby jej nie przebić.

W dużej misce umieścić zamrożone truskawki, zalać gorącą galaretką , odstawić na minutę i zblendować całość.

Do masy truskawkowej przełożyć ubitą śmietanę i na średnich obrotach miksera połączyć całość.
Przelać do przygotowanej tortownicy z biszkoptami. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny (choć zwykle masa bardzo szybko tężeje).

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmiatanfixem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu zagęstnika). Rozsmarować śmietankę na stężałej masie truskawkowej. Rozłożyć truskawki i beziki. Delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Zdjąć obręcz tortownicy i przewiązać torcik wstążką.

Rada: żeby biszkopty nie były suche- przed umieszczenim ich w tortownicy można spryskać je przegotowaną wodą lub słabą herbatą bez cukru używając do tego zraszacza (takiego jak do spryskiwania kwiatów). Spryskujemy je od strony bez cukru.Warto mieć taki zraszacz w kuchni do celów spożywczych. Bardzo dobrze i równomiernie można nasączyć blaty biszkoptowe do tradycyjnych tortów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation