Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pasta bulionowa, kostka rosołowa - przepis - Kuchenny Blat



Doskonałaalternatywa dla kostek rosołowych. Może być użyta jako dodatek albo baza do zup i sosów. Używamy wtedy jedną, sporą łyżeczkę na 300 ml wywaru. Pasta jest bardzo łatwa do przyrządzenia i przechowywania. Pamiętamy aby w trakcie gotowania często mieszać, inaczej może się przypalić. Pastę przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku. Można ją przechowywać przez 2 miesiące, nie straci świeżości. Kiedy używamy jako dodatek, warto sprawdzić smak potrawy przed dodatkowym posoleniem. Pasta jest dość słona w smaku.

Wskazówka

Zmniejszenie ilości soli skraca czas przechowywania.


Składniki:

3 duże marchewki, obrane i pocięte na spore kawałki
150 g selera naciowego
1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
1 cukinia, pokrojona w grube plastry
1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na duże kawałki
2 ząbki czosnku, obrane
4 duże pieczarki
1 pomidor, obrany ze skórki, poćwiartowany
1/2 pęczku zielonej pietruszki
listki z dwóch łodyżek rozmarynu
50 ml białego wytrawnego wina
120 g soli morskiej
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Warzywa i zioła wkładamy do malaksera, siekamy w średnią kostkę.
W sporym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa z ziołami, sól i wino.
Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, bardzo często mieszając i podlewając odrobiną wody, jeżeli pasta zacznie przywierać do garnka.
Pastę studzimy, przekładamy z powrotem do malaksera i miksujemy na jednolitą masę o konsystencji przecieru pomidorowego (można użyć malaksera).
Jeżeli pasta jest wodnista, to przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy do odparowania wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation