Kuchnia

Pieczywo

TPM Sourdough

TPM Sourdough
Firmowy chleb piekarni po godzinach

200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
290g wody
400g białej pszennej mąki chlebowej
100g pszennej mąki razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
12g soli

Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ewentualnie drożdżami).
Zostawić na 20 minut.
Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie. Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka.
Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.
Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.
Piec z kamieniem rozgrzać do 250C.
Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut.
Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation