Kuchnia

PRZEPISY

Tarta z cukinią.

Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajo
50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)

Farsz:
3 średnie cukinie lub dwie duże
50 g masła
1 pęczek dymki
1 pęczek szczypiorku
3 jaja
150 ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty. Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasto włożyć do pieca i piec 15 minut.

Przygotować farsz:
Cukinię umyć, odkroić końcówki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na sicie na 20 minut (sól wyciągnie wodę z cukinii), wycisnąć całą wodę z cukinii.

Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.

Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników.

Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz z cukinii, a następnie wylać śmietanę z jajami (farsz z cukinii rozprowadzić po całej powierzchni, ale jej nie wygładzać. Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności).

Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation