Kuchnia

ZUPY

Flaczki z kurczaka


Składniki na 6 porcji:

1 mały kurczak,
1 pęczek włoszczyzny,
1 cebula,
2 marchwie,
1 pietruszka,
pół selera,
3 - 4 łyżki startego żółtego sera,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 - 3 ząbki czosnku,
1 - 2 liście laurowe,
5 - 6 ziaren ziela angielskiego,
2 - 3 goździki,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz;


Przygotowanie:

1. Ugotować rosół. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku. Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić. Kurczaka, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, wlać 1,2 l wody. Dodać przyprawy i gotować rosół na wolnym ogniu przez 50 minut.
2. Pozostałe warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w zapałkę. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć warzywa i podsmażyć, mieszając przez 5 minut, aż zmiękną. Oprószyć mąką i mieszając zasmażyć na złoty kolor.
3. Rosół ostudzić, zdjąć oczka tłuszczu, przecedzić. Ponownie zagotować i dodać do niego podsmażone warzywa.
4. Mięso kurczaka obrać z kości, pokroić na paseczki, włożyć do zupy i razem zagotować. Doprawić do smaku. Posypać startym żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation