Kuchnia

Przepisy

Wielkanocne wypieki zaplanowane? Będziecie piec babki, mazurki, serniki, makowce? Z Wielkanocą najbardziej kojarzą mi się babki, babeczki i mazurki. Jednak w moim domu króluje głównie sernik. Oczywiście musi być wilgotny i puszysty. Ale się rozmarzyłam! Aby sernik był udany trzeba kupić odpowiedni ser. Niskiej jakości twaróg może zepsuć sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ to postaw na takie sery. Osobom, które cenią wygodę polecamy gotowe twarogi dostępne w kilogramowych kubełkach. Jednak musisz uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana. UWAŻAJ na te z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, zagęstników, barwników. Z takiego twarogu nie wyjdzie ani pyszny, ani zdrowy sernik. Podczas zakupu twarogu na sernik zwracaj również uwagę na zawartość tłuszczu. Różnica jest ogromna – od 4 do 28% tłuszczu. Jeśli kupisz chudy twaróg to koniecznie dodaj do niego masło, inaczej sernik nie będzie smaczny. W przypadku tłustego dodatek masła można pominąć albo obniżyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation