Kuchnia

Przepisy

Skandynawskie bułeczki z cynamonem

Składniki na 16 bułek:
1/2 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki cukru białego
1 kostka masła
3/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w letnim (nie gorącym) mleku, z dodatkiem białego cukru. Kostkę masła rozpuścić. Mąkę wymieszać z połową rozpuszczonego masła, jajkiem i mlekiem z drożdżami. Dokładnie wyrobić. Do pozostałej części rozpuszczonego masła wsypać brązowy cukier i cynamon i wymieszać. Ciasto rozwałkować i nałożyć na nie masę maślano-cukrową. Zawinąć w rulon wzdłuż krótszej krawędzi ciasta. Pokroić na około 3-4 cm kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Pozostawić 40 minut do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation