Kuchnia

Emilia Rojek

Miętusek-
*porcja na dużą blaszkę 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

•4 jajka
•3/4 szklanki cukru
•3/4 szklanki mąki
•2 duże łyżki kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem miętowy:

•4 szklanki mleka
•1/2 szklanki wody
•300 g cukierków miętowych (landrynki)
•3 łyżki cukru
•2 torebki budyniu waniliowego
•kostka masła

na piankę:

•600 ml śmietanki kremówki
•2 łyżki cukru pudru
•2 galaretki agrestowe

dodatkowo:


•duża paczka herbatników
•kilka kostek gorzkiej czekolady


Z podanych składników upiec biszkopt.

Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu i ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą (trwa to dłuższą chwilę). Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów.

Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować startą lub stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation