Kuchnia

Emilia Rojek

Ciasto ze szpinakiem

250 g świeżego szpinaku
2/3 szkl oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 szkl cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka
2 szkl mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa i dekoracja:
125 g serka kremowego Philadelphia
3 łyżki masła w temp. pokojowej
2/3 szkl cukru pudru
skórka otarta z 1/4 cytryny
pestki granata
świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy, by uzyskać puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą i dodajemy do masy miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wysypanego mąką. Pieczemy 40 min. Studzimy 5 min w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki. Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i cukier. Miksujemy do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a potem rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce. Można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation