Kuchnia

Emilia Rojek

eintopf: śledź z koperkowym pesto na maśle cytrynowym

Śledzik, dobry na wszystko! Jutro ostatki, więc to jego wielki dzień :)
Postanowiliśmy przyrządzić go inaczej niż zwykle.

Składniki: (6 kanapeczek)

1 płat śledzia w oleju (matias)
1 opakowanie chleba typu pumpernikiel

masło cytrynowe:

50 g miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

koperkowe pesto:

5 pęczków koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki oliwy





Śledzia wymoczcie porządnie w wodzie (2-3 h). Z pumpernikla wytnijcie kanapeczki. Masło utrzyjcie z sokiem z cytryny, dodajcie pieprz. Wszystkie składniki pesto zmiksujcie w malakserze, powoli dolewając oliwę, aż masa będzie gładka. Pumpernikiel posmarujcie masłem, połóżcie na niego kawałek śledzia posmarowanego pesto, udekorujcie świeżym koperkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation