Kuchnia

kuchnia

Szarlotka sypana, razowa

Składniki na ciasto

(forma tortowa o średnicy 26 cm):
170 g mąki żytniej razowej (typ )
180 g kaszy manny
ok. 200 g cukru trzcinowego
50 g płatków migdałowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
150 g zimnego masła
+
2 kg kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)*
2 łyżki miodu (opcjonalnie)
+
cukier puder do posypania szarlotki

* Kupiłam 2,3 kg jabłek, aby po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pozostały 2 kg.
Jabłka były kwaśne i soczyste, postanowiłam dodać do nich 2 łyżki płynnego miodu.

Wykonanie szarlotki:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
Boki i dno smarujemy masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy.

Suche składniki: mąkę, kaszę, cukier, płatki migdałów, proszek do pieczenia, cynamon, mieszamy aby dobrze się połączyły.

Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, ścieramy na tarce 1/3 masła i 1/2 porcji jabłek. Wyrównujemy.
Na jabłka wysypujemy 1/3 suchych składników, 1/3 masła, pozostałą część jabłek i ponownie 1/3 suchych produktów. Wyrównujemy.
Na wierzch równomiernie ścieramy pozostałą część masła.

Szarlotkę pieczemy na złoty kolor przez około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation