Kuchnia

Przepisy

3SHARES SHARE TWEET SHARE EMAIL COMMENTS
Czy wśród czytelników bloga są wielbicie szpinaku? Tak? To świetnie! My co prawda kota na jego punkcie nie mamy, ale szpinak lubimy. Do końca nie wiem jak jest z tym żelazem w szpinaku, bo opinie są sprzeczne. Jedni mówią, że to kopalnia tego pierwiastka, inni głoszą opinię, że kiedyś się komuś przecinek omsknął przy oznaczeniu zawartości żelaza w liściach tej rośliny. Jeśli macie jakieś sprawdzone informacje, chętnie się czegoś dowiemy. A szpinak? Lubimy go zwłaszcza ze względu na smak.

Tarty robię rzadko, bo razem z Jackiem w wersji na słono wolimy ciasto drożdżowe niż kruche. Jednak czasem przychodzi ochota na tradycyjną tartę i nie ma przebacz. Absolutny hit w naszym domu to tarta ze szparagami i szynką. Natomiast przepisem na dzisiejszą tartę oficjalnie otwieramy sezon szparagowy w naszej kuchni.

Z racji tego, że do wiosny jeszcze trochę, w naszym domu zagościła tarta ze szpinakiem i serem feta, udekorowana na wierzchu świeżymi pomidorami. Przepis wzięłam z Kuchni Bazylii. Przepis oceniam na 5*. Spód wyszedł idealnie kruchy, a dodatek pomidorów nie tylko uzupełnia smak fety, ale również sprawia, że tarta wygląda po prostu ładnie :)

tarta ze szpinakiem feta i pomidorami

CIASTO DO TARTY:
1 – 1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 kostki masła
szczypta soli
Składniki na ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę przeznaczoną do pieczenia wysmaruj tłuszczem (masło, smalec lub margaryna) i posyp mąką. Schłodzonym ciastem obklej formę i piecz w nagrzanym wcześniej do 180º C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

NADZIENIE DO TARTY:
3/4 paczki mrożonego szpinaku
pół kartonika fety
duży pomidor
ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
100 g śmietanki 30%
2 jajka
papryczka chilli (niekoniecznie)
TARTA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – KROK PO KROKU
1. Na maśle przysmaż posiekany drobno czosnek i dodaj szpinak. Nie musisz go wcześniej odmrażać, po chwili się roztopi. Jeśli posiadasz świeży szpinak, postępuj tak samo, ale smaż dłużej.

2. Dodaj gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Jeśli lubisz dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, ale nie jest to konieczny dodatek.

3. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, rozkrusz fetę.

4. Jajka rozmieszaj ze śmietanką i polej tartę. Na końcu ułóż plastry pomidora.

5. Tak przygotowaną tartę piecz przez 30 minut w 180º C, a dodatkowe 5 minut w 200º C. Dzięki temu tarta ładnie się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation