Kuchnia

food

CANNELONI RUSKIE.

Składniki:

12 szt. rurek makaronowych typu cannelloni

6 średnich ugotowanych ziemniaków

30 dkg sera twarogowego

2 średnie cebule

kawałek wędzonego boczku

pieprz, sól

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Najpierw przygotować farsz w następujący sposób::ser i wystudzone, ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce. Cebule obrać, pokroić w miarę drobno i podsmażyć na tłuszczu. Połowę dodać do zmielonego farszu, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Drugą część cebuli zostawić do okrasy. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć i połączyć z pozostawioną częścią cebuli.

Makaron lekko podgotować (ok. 5 min) w osolonej wodzie (można dodać trochę kropli oliwy, nie będzie sklejał), odcedzić i przelać zimną wodą.

Następnie nadziewać farszem rurki makaronu i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec polać rurki okrasą z boczku i cebuli. Naczynie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C i zapiekać 15 minut.

Rada: rurki nadziewałam szprycą do kremu bez końcówki, sprawnie mi poszło :-)

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation