Kuchnia

food

Herbatniki cytrynowe

Składniki:
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z 4 cytryn
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta soli

Wymieszać razem obie mąki i sól.
Masło ucierać mikserem przez około 30 sekund, następnie stopniowo wsypać cukier puder.
Dodać skórkę z cytryny, aromat i sok, wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi dość klejące).
Z ciasta uformować rulon (zrobiłam to na desce, którą wcześniej podsypałam mąką) i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić na plastry o grubości około 1 cm.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąkę. Między ciasteczkami zachować odstęp.
Ciasteczka piekłam w temperaturze 170 C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation