Kuchnia
food
Ciasto "Kora Orzechowa"
FORMA: 24×24 cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:
5 białek, dużych
3 żółtka, duże
150 g cukru
150 g orzechów np. włoskich, laskowych, zmielonych
80 g wiórek kokosowych (lekko zmieliłam)
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
250 ml soku z puszki brzoskwiń
280 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
6 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe (proszek)
1 łyżka mąki tortowej
2 szklanki wody
3 żółtka + 2 (pozostałe z biszkoptu)
DODATKOWO:
ok. 250 g ciastek typu delicje np. pomarańczowe
2 galaretki brzoskwiniowe, proszek
3 szklanki wody
brzoskwinie z puszki (duża)
3 łyżki mocnego naparu z kawy
3 łyżki alkoholu np. wódki
Zmielone orzechy, wiórki, mąkę, proszek przesypujemy do miseczki i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta (ok.3-4 min). Dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksujemy na najniższych obrotach. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki mieszamy z masą białkową i suche składniki w 3-4 partiach. Łączymy bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Przekładamy surowe ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy. Po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę (zabezpieczoną) z wysokości ok. 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Sok z brzoskwiń wlewamy do rondelka o grubym dnie razem ze szklanką wody i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W pozostałej szklance wody rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy 5 żółtek i mieszamy. Do żółtek powoli wlewamy roztwór z soku brzoskwiniowego, cały czas energicznie mieszając. Ponownie podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia, cały czas mieszając. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (temp. pokojowa) chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce powstały budyń.
Alkohol łączymy z naparem. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie. Wykładamy połowę kremu budyniowego. Delikatnie zatapiamy stronę biszkoptową delicji w alkoholu z kawą. Układamy stroną czekoladową do kremu jeden obok drugiego. Wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy. Układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
MA==