Kuchnia

KULINARIA mięsko

Kurczak z suszonymi pomidorami

1 duża pierś z kurczaka (ok. 350-400g)
3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów suszonych
2 czubate łyżeczki przyprawa do kurczaka
2 ząbki czosnku drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii (lub świeżej, drobno posiekanej)
1 czubata łyzeczka suszonego oregano (lub świeżego, drobno posiekanego)
sól, pieprz do smaku
250g serka mascarpone
ok.200-250ml bulionu
ok. 8-10 kawałków suszonych pomidorów
50g parmezanu
opcjonalnie ryż

Piersi z kurczaka umyć, oszczyścić, pokroić na paseczki. Dodać przyprawę do kurczaka i oliwę z oliwek (lub zalewę z pomidorów suszonych). Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, podsmażyć kawałki kurczaka z obu stron. Ściągnąć mięso z patelni.
Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak podsmażyć czosnek i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałeczki. Następnie dodać mascarpone i bulion, dokładnie wymieszać. Dodać bazylię, oregano i parmezan, ponownie wymieszać, by powstał jednolity sos.
Wrzucić do sosu wcześniej usmażone kawałki kurczaka i dusić całość do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać, np. z gotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation