Kuchnia

KULINARIA mięsko

Pieczone skrzydełka w pikantnej panierce

Składniki:

1,20 kg skrzydełek z kurczaka, polecam produkt marki "Nasz kurczak"
1 litr maślanki
1 łyżka soli
1 łyżka pikantnej przyprawy do drobiu

panierka

1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy chili (jeśli lubicie bardzo ostre potrawy dodajcie więcej, wedle uznania)
1 łyżeczka soli

ponadto:

4 łyżki oleju



Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, osuszyć i odkroić w stawie najcieńszą część. Jeśli skrzydełka są duże podzielić je jeszcze na pół.

Maślankę wymieszać z solą i przyprawą do kurczaka. Dobrze wymieszać i zanurzyć w niej kawałki skrzydełek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Skrzydełka umieścić na sitku, by spłynął nadmiar marynaty.

Mąkę, bułkę tartą, płatki kukurydziane, proszek do pieczenia, sól i chili dokłdnie wymieszać. Skrzydełka obtoczyć w panierce i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200C przez 15 minut. Po tym czasie wierzch skrzydełek posmarować olejem za pomocą pędzla kulinarnego i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze przez 40 minut.

Smacznego :)

http://kobieceinspiracje.pl/out,49673.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation