Kuchnia

KULINARIA mięsko

Bardzo grzybowe gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
2 niewielkie główki kapusty włoskiej
2 woreczki kaszy gryczanej
1/2 kg mielonego mięsa
2 dkg suszonych podgrzybków
1 jajo
2 cebule
sól, pieprz, 2 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
olej, masło do smażenia
łodygi kopru do przełożenia gołąbków
Namoczyłam i ugotowałam grzyby. W tym czasie obgotowałam kapustę w dużym garnku, w osolonej wodzie, następnie zdjęłam z każdej główki sparzone liście. Ugotowałam też i ostudziłam kaszę gryczaną. Zeszkliłam na maśle i oleju 2 pokrojone w kostkę cebule, dodałam pokrojone grzyby i przez chwilę potrzymałam na ogniu. Wystudzone grzyby i cebule dodałam razem z tłuszczem do mięsa i kaszy, wbiłam jajo i doprawiłam farsz solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz doprawiam na oko, ale kiedy nie mam pewności, czy jest odpowiednio słony, próbuję, przytykając koniec języka do odrobiny farszu na łyżce. Sól powinna być wyczuwalna. Tak mnie uczyła Mama.

Farsz zawijałam w liście kapusty pozbawione grubego nerwu i układałam gołąbki w żeliwnym garnku, którego dno wyłożyłam wierzchnimi liśćmi kapusty. Pomiędzy gołąbki wetknęłam kilka łodyg kopru, a całość polałam wywarem grzybowym i skropiłam olejem. Dusiłam na małym ogniu godzinę albo nieco dłużej. Zapewne można jeszcze dodać kostkę bulionową, ale staram się tego unikać w mojej kuchni.
W tym czasie przygotowałam sos z boczniaków:

Sos:
1/2 kg boczniaków
1 cebula
gęsta śmietana
sos sojowy
wywar spod gołąbków
olej
sól, pieprz
koperek
Grzyby pokroiłam w paski i obsmażyłam bez tłuszczu, aż do odparowania wody. Dodałam pokrojoną cebulę i olej, i dusiłam przez kilka minut, dopóki cebula nie zmiękła, a grzyby się nie przyrumieniły. Doprawiłam śmietaną, sosem sojowym, solą, pieprzem i koperkiem, podlałam bulionem i zagotowałam.
Sos okazał się koniecznym dodatkiem do tych grzybowych gołąbków - jeszcze podkręcił smak. Naprawdę polecam. Takie gołąbki warto przygotować w wersji bezmięsnej, ale trzeba wtedy dodać do farszu więcej tłuszczu niż zwykle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation