Kuchnia

Piknik i GRILL, kanapki

Muffiny z Szynką i Serem

Muffiny z Szynką i Serem - Składniki:

2 jajka
340 g mąki pszennej
Muffiny z Szynką i Serem - Przepis - Słodka Strona130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)
250 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szynki
100 g dobrej jakości żółtego sera
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonej pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu

Muffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle.
Muffiny z Szynką i Serem - Przepis - Słodka Strona
Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation