Kuchnia

Piknik i GRILL, kanapki

Wiosenna tortilla z pieczonym indykiem, świeżym mango i bazylią!
Skład:

kawałek piersi z indyka

3-4 pszenne tortille

1 świeże mango

1 szczypior

szczypta cynamonu

2-3 ząbki czosnku

garść świeżych listków bazyli

garść mieszanki różnych sałat

1 limonka

oliwa z oliwek

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Pierś z indyka kroimy w podłużne paski, nacieramy rozgniecionymi ząbkami czosnku i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy pokrojony szczypiorek i liście bazyli. Mięso posypujemy szczyptą cynamonu. Doprawiamy solą i pieprzem a na końcu skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 230 stopni C i pieczemy przez 10-15 minut.

2. Mango obieramy ze skórki i dzielimy na 2 połowy-jedną część kroimy w podłużne kawałki, a pozostałą łączymy z pokrojonym szczypiorkiem i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z 1/2 limonki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką smarujemy tortillę z jednej strony, następnie rozkładamy garść świeżych listków różnych sałat, upieczone kawałki indyka i kawałki mango. Zwijamy tortillę najciaśniej jak potrafimy i kroimy w poprzek na 3 części.

Komentarz: Przed zawijaniem tortilli, warto choć na chwilę umieścić ją w piekarniku żeby nabrała odpowiedniej temperatury (uwaga-nie za długo, bo może stać się krucha i ciężko będzie je zwinąć)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation