Kuchnia

Babki & keksy.. *ciasta bez mas i smarowideł..

Chlebek bananowy

Składniki:

3 lub 4 dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać jajko, masło lub olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę z sodą i solą.

Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 10x20 (ja użyłam większej keksówki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 60 minut do suchego patyczka (piekłam w 180°C przez 40 minut).

Ciasto jest pyszne zaraz po upieczeniu, ale na zimno też jest bardzo smaczne.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation