Kuchnia

Babki & keksy.. *ciasta bez mas i smarowideł..

Ekspresowe Ciasto Czekoladowo-Kawowe

Składniki na formę 34x25cm:

Ciasto:

440g mąki pszennej

250g brązowego cukru

120 g masła

4 duże jaja

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

8 łyżek kakao

2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

Polewa:

100g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej

3 łyżki wrzątku


Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie podane składniki (będące w temperaturze pokojowej!) umieszczamy w misie miksera i najzwyczajniej w świecie, mieszamy na gładką masę. Po kilku minutach ucierania ciasto powinno być gotowe.
Wówczas wykładamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy.
Pieczemy 50-60 minut w temp. 180C.

Polewa

Gdy nasze ciasto siedzi w piekarniku, przygotowujemy czekoladową polewę. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wrzątku, wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą smarujemy wierzch upieczonego i lekko przestudzonego ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation