Kuchnia

Babki & keksy.. *ciasta bez mas i smarowideł..

Ciasto czekoladowo-kawowe

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 4 jajka, 200 g cukru, 3 torebki cukru waniliowego, 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kawy rozpuszczalnej, szklanka śmietany kremówki, torebka śmietan-fixu, 200 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, szczypta soli, tabliczka mlecznej czekolady schłodzonej w lodówce

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści a składniki się połączą, odstawić do ostudzenia. Jajka zmiksować z 150 g cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli na puszystą masę. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawą. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę z masłem. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec ok. 35 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w ok. 50 ml gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem. Serek zmiksować z resztą cukru i 2 torebkami cukru waniliowego, nadal miksując wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Serek delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Krem wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować.

Wierzch posypać czekoladą mleczną startą na wiórki. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation