Uroda

Dietka

PSZENICA ORKISZ

Składniki:
30 dag pszenicy orkisz, 3 czerwone, 2 żółte i 1 zielona papryka, 2 cebule, 2 marchewki, pęczek pietruszki, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżka sosu sojowego, 500 ml wywaru warzywnego, 40 dag pomidorów z puszki, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pszenicę moczyć w 1/2 l wody przez 15 minut. Strąki papryki przepołowić wzdłuż. Po usunięciu gniazd nasiennych umyć. Odłożyć po dwie połówki żółtej i czerwonej papryki, resztę pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w plasterki. Marchew pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Pszenicę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Włożyć warzywa i pszenicę, dodać pietruszkę, bazylię i przyprawy. Dusić ok. 5 minut. Następnie wlać sos sojowy.

Połówki papryk wypełnić nadzieniem. Można napełniać całą paprykę. Gotować w wywarze na wolnym ogniu 15 minut. Następnie wyjąć ostrożnie warzywa i pieprzem i cukrem. Sos podgrzać i podawać razem z papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation