Kuchnia

Kulinarnie;)

Babeczka jeżynowa
biszkopt:
5 jajek
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

mus orzechowy:
300 g śmietany 36 proc.
2 łyżki cukru
100 g słodkiej pasty z orzechów laskowych
1 łyżeczka żelatyny

100 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)

Przygotuj biszkopt: żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8 cm.
Przygotuj mus: orzechy rozgnieć np. w moździerzu i wymieszaj z cukrem.
Przygotuj mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (lub rozpuść w kąpieli wodnej).
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, dodaj pastę orzechową i delikatnie połącz składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie się chłodził deser, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż krążek biszkoptu, dołóż kilka jeżyn, następnie napełnij musem i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Po tym czasie wyjmij zmrożony deser z foremek i polej polewą karmelową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation