Kuchnia

kuchnia

Sałatka z kuskusu i buraczków

Składniki:

150 g kuskusu
2 buraki
4 łyżki nasion słonecznika
pęczek pietruszki
ser pleśniowy lub kozi
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraczki ugotuj (lub upiecz w folii), obierz i pokrój w kostkę ok. 1 cm. Kuskus zalej wrzątkiem, gdy wypije całą wodę i ostygnie, wsyp pokrojone buraczki, wymieszaj dokładnie, by kasza równomiernie pokryła się różowym sokiem. Upraż słonecznik, pokrój pietruszkę, dodaj je do sałatki. Teraz przypraw- dodaj kilka łyżek oliwy, ze 2-3 łyżki octu balsamicznego, posól i popieprz, wymieszaj wszystko dokładnie. Na wierzchu pokrusz kawałki ulubionego, wyrazistego sera - pleśniowego, koziego, może być też feta i jeszcze trochę natki, dla koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation