Kuchnia

wypieki i desery

Raffaello

Ciasto dość kontrowersyjne - niespotykane połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy! Ciasto najlepsze jest po 3 godzinach w lodówce (krakersy muszą zmięknąć, krem zgęstnieć). Dla wielbicieli bardzo słodkich, kremowych ciast :-).

Składniki:

2 - 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych)
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (czasem dodaję również budyń kokosowy lub śmietankowy, każdy po 40 g)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła, w temperaturze pokojowej
około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania
Do kubka odlać trochę mleka (np. 3/4 szklanki), resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie w proszku i skrobię ziemniaczaną. Zagotować budyń, mieszając. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia.

Masło i żółtko umieścić w misie miksera, zmiksować po powstania bardziej puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodawać budyń, w kilku turach. Dodać 150 g wiórków kokosowych i zmiksować.

Blaszkę o wymiach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem kokosowy, warstwę krakersów, krem kokosowy, warstwę krakersów, krem kokosowy, posypkę (50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami).

Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation