Kuchnia

wypieki i desery

Ciasto cynamonowe z nutellą

Ciasto bardzo delikatne i wilgotne. W smaku lekko przypomina piernik, jest jednak dużo bardziej miękkie. Bez fajerwerków, ale warte wypróbowania :-).

Składniki:

175 g masła
175 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać odłożone suche składniki, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepać.

3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Na to w postaci małych kleksów wyłożyć nutellę (jeśli kleksy będą zbyt duże, ciężka nutella osiądzie na dnie ciasta). Przykryć pozostałą częścią ciasta. Wymieszać (górną warstwę) szpikulcem lub widelcem, wygładzić. Na górę wysypać orzechy laskowe.

Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170ºC do tzw. suchego patyczka. Gdy zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryć od góry papierem.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation