Kuchnia

wypieki i desery

Muffiny rabarbarowe

Lekko słodkie, z chrupiącym wierzchem i kwaśnymi owocami. Nie tylko dla miłośników rabarbaru :-).

Składniki na 12 sztuk:

1 szklanka jasnego cukru muscovado
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki
170 g rabarbaru
1/2 szklanki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej np. tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie)
Do posypania:

2 łyżki cukru jasnego muscovado lub demerara
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu połączyć cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.

W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zarodki pszenne (niekoniecznie). Dodać do składnikow mokrych, wymieszać rózgą kuchenną, niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Piec około 20 - 30 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation