Kuchnia

MIĘSA , WĘDLINY , KIEŁBASY

Schab do kanapek pieczony w mleku
Składniki:
ok. 1 kg schabu bez kości
ok. 1 litra mleka
ulubione przyprawy:
papryka, pieprz, sól, majeranek,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
odrobina oleju

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć olejem z rozgniecionym czosnkiem. Następnie oprószyć mieszanką przypraw. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie schab wyjąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem. Nie zakryje całego mięsa, mleko ma sięgać do 3/4 naczynia.
Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.C, od czasu do czasu polewając mięso mlekiem.
Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Po wystudzeniu, wyjąć schab z naczynia, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation