Kuchnia

MIĘSA , WĘDLINY , KIEŁBASY

Swojskie jedzonko: Szyneczka gotowana-wyjątkowo krucha i soczysta

Sposób przyrządzania domowej szyneczki:
Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody 50g soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3listki laurowe, 2 łyżki majeranku.


Zostawiamy na kilka dni w lodówce(3-4 dni). Codziennie odwracamy.
Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to
4 łyżki.

Mięsko sznurujemy wkładamy do wody (tak by całkowicie było zakryte).


Wstawiamy na gaz i od zagotowania (pyrkamy) 8minut. Zostawiamy w tej wodzie na min 6h. Następnie wstawiamy jeszcze raz i znów gotujemy 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.


Jak wystygnie to wkładamy do lodówki ,żeby stężała i ,żeby można było łatwo pokroić na cienkie plasterki-
Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation