Kuchnia

MIĘSA , WĘDLINY , KIEŁBASY

Pieczona szynka

Pieczona szynka z czosnkiem i miodem
szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie
1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżka oleju
1/3 szklanki miodu gryczanego
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku

Umytą i osuszoną szynkę natrzeć marynatą - wymieszać ze sobą przyprawy razem z olejem, miodem i sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm - w te miejsce powkładać kawałki czosnku.
Jeśli chcemy mieć ładny kształt szynki powinniśmy ją odpowiednio związać - ale można ten krok pominąć.
Umieścić szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 1 godz. 15 minut, dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw - ostrożnie, bo buchnie para.
Wyjąć szynkę i zacząć kroić po 15 minutach - aby soki mogły zatrzymać się w mięsie.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/04/pieczona-szynka.html#sthash.Aq7SQ6zh.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation