Kuchnia

Desery

CIASTO MAŚLANE


To ciasto jest klasykiem w naszym domu i piekłam je dziesiątki razy. Zawsze się sprawdza i pasuje do wszystkich owoców sezonowych, a także tych z puszki - my najbardziej lubimy je z brzoskwiniami w syropie, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Pysznie i praktycznie sprawdza się też w formie muffinek, wychodzą z nich maślane magdalenki :)

Składniki:
► masło [125 g]
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► jajka [4 sztuki]
► cukier wanilinowy [1 torebka]
► mąka [1 i 1/2 szklanki]
► olej o delikatnym smaku (np. rafinowany rzepakowy lub kokosowy [4 łyżki]
► proszek do pieczenia [1 i 1/2 łyżeczki]
► wybrane owoce lub konfitura

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Do masy dodawać po 1 łyżce oleju i po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Po dodaniu wszystkich jajek i całego oleju, do masy partami stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem na gładko.
Przelać do blachy i obłożyć owocami lub nałożyć ciasto do formy na babeczki i przełożyć konfiturą. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation