Kuchnia

Desery

babka z makiem

6 jajek
200 g masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
lukier na wierzch

Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać.
Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak.
Krótko zmiksować.
Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem.
Po wystudzeniu polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation