Kuchnia

Zupy

ZUPA Z KUKURYDZY Z KREWETKAMI I ZIEMNIAKAMI
ZUPY KREM KUKURYDZA ZIEMNIAKI KREWETKI


SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 kolby kukurydzy cukrowej
1/4 szklanki białego wina (można pominąć)
1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
400 g ziemniaków
150 g krewetek + kilka do dekoracji
PRZYPRAWY:
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
Do dekoracji: świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

W garnku podgrzać masło razem z oliwą i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Smażyć przez około 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 2-3 minuty. Dodać przyprawy i cały czas mieszając smażyć przez około 2 minuty.
Obkroić nożem kolby kukurydzy z ziaren ustawiając je pionowo na desce do krojenia, 2/3 ilości ziarna wrzucić do garnka (1/3 zachować), puste kolby wyrzucić. Podsmażać kukurydzę przez około 2-3 minuty co chwilę mieszając, następnie wlać wino i odparować. Wlać bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Garnek przykryć i gotować przez 30 minut na umiarkowanym ogniu.
Zmiksować w blenderze stojącym na gładką zupę krem. Przelać z powrotem do garnka i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, odłożone ziarna kukurydzy i gotować zupę pod przykryciem przez około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
150 g krewetek obrać z pancerzy, oderwać ogonki, oczyścić z jelit (jeśli krewetki nie były wcześniej oczyszczane), mięso pokroić na kawałki. Dodać je do zupy i gotować przez około 2-3 minuty. Pozostałe krewetki przeznaczone do dekoracji też oczyścić pozostawiając jedynie ogonki. Usmażyć je na maśle z oliwą, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną chili. Przed podaniem zupę posypać kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation