Kuchnia

Zupy

Zupa krem z czerwonej kapusty


Składniki na 4 porcje:

1/4 małej czerwonmej kapusty
1 cebula
1 jabłko
1 marchew
kawałek selera,pietruszki,pora
4-5 goździków
sól,pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu - soku z cytryny
1 łyżka masła ghee
2-4 cm imbiru
0,75 l wody

Wykonanie:
cebulę obrać ,pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni.W międzyczasie obrać jabłko,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,rozdrobnić i podsmażyć razem z cebulą
poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą
obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka
dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut
gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pieknego czerwonego koloru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation