Kuchnia

Dietka

Zdrowa obiadowa sałatka

Potrzebujesz

Orzechy
100 g orzechów makadamia
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 czerwonej ostrej papryczki


Sałatka
1/2 sałaty lodowej
1/4 selera korzennego
1 żółta papryka
1 mango
1 wiązka kolendry


Vinaigrette
1/2 limonki
5 cebulek dymek
1 ząbek czosnku
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 czerwonej ostrej papryczki
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki oleju extra vierge



Przygotowanie

Orzechy
Papryczkę posiekać. Orzechy przesypać do rondelka, prażyć przez parę minut. Dodać masło, cukier, sól i papryczkę. Karmelizować aż orzechy zaczną się rumienić, całość przelać na papier do pieczenia. Po wystygnięciu posiekać.


Sałatka
Seler obrać, pokroić w cienkie plasterki, następnie w słupki. Z papryki wyciąć nasiona, pokroić w krótkie paski. Mango obrać, wyciąć pestkę oraz pokroić w plasterki. Sałatę lodową i kolendrę posiekać.


Vinaigrette
Wycisnąć sok z limonki. Cebulki opłukać, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Papryczkę i czosnek posiekać. Wszystkie składniki na sos razem wymieszać.


Wykończenie
Pokrojone jarzyny rozdzielić po talerzach, posypać karmelizowanymi orzechami oraz polać sosem vinaigrette.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation