Kuchnia

GLUTEN FREE

Gryczane pierogi ze śliwką

Składniki:

- 1 szklanka niepalonej mąki gryczanej
- 1 szklanka wrzątku
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina soli
- reszta opakowania mąki do podsypywania ;)
- suszone śliwki
- garnek pełen gorącej wody z dodatkiem soli i łyżki klarowanego masła

Śliwki zalewamy gorącą wodą, chwilę moczymy i osuszamy. Mąkę łączymy z wrzątkiem, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu sól. Wyrabiamy ciasto, które jest bardzo klejące, na bieżąco podsypujemy je mąką gryczaną.

Z wyrobionego ciasta formujemy dwa „wałeczki”, z których odcinamy ok. 2-3 cm kawałki ciasta. Każdy kawałek uciętego ciasta rozgniatałam w dłoni, podsypywałam mąką i wkładałam do środka śliwkę. Może Wam uda się rozwałkować ucięte kawałki wałkiem, mnie się nie udało :) Zaklejałam, odkładałam na bok i obsypywałam mąką żeby nie przywarło.

Kiedy wszystkie pierogi były już przygotowane wrzuciłam je do wrzątku, zagotowałam, aż do momentu wypłynięcia na wierzch, wyjęłam, poczekałam, aż ostygną po czym przypiekłam na patelni z odrobiną klarowanego masła. Tak przygotowane (te ze śliwką) wg mnie smakują najlepiej

http://dzikinasladowca.blogspot.com/2014/12/pierogi-gryczane-ze-sliwka-bez-glutenu.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation