Kuchnia

zupy

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa jest jednym z tradycyjnych Bożonarodzeniowych dań w Polsce. Jednak nie zyskała takiej popularności ja barszcz, grzybowa, czy rybna, na które czeka się z niecierpliwością. Według ksiąg starych, zupa migdałowa, początkowo obca polskiej tradycji, stała się ulubioną potrawą wigilijną zamożnej szlachty.

"A zasiadłszy do stołu godziną zmierzchową
Jadł polewkę migdałową,
na drugie zaś danie,
szedł szczupak w szafranie (...)" [Wigilia szlachcica z 1820r. wg Alojzego Żółkowskiego]

Zresztą bardzo znamienne jest to, że w miarę upływu czasu i poznawania nowych przypraw oraz dostępu do bakalii, polskie tradycje świąteczne zmieniały się na dworach i dworkach, pojawiały się zupełnie nowe dania, a dawne potrawy za sprawą nowych przypraw zmieniały swój smak.
Zupa migdałowa przygotowywana była w bardzo prosty sposób, a mianowicie migdały parzono gorącym mlekiem, zagotowywano z rodzynkami i cukrem, dodawano również ryż. Dzisiaj proponuje zupę migdałową, która pięknie wyglądać będzie na wigilijnym stole. Gęsta i kremowa dzięki zmieleniu migdałów, a zamiast rodzynek piękna, rubinowa i nie tak słodka suszona żurawina.


Zupa migdałowa
Receptura:

750 ml mleka
100 g migdałów
3 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
garść suszonej żurawiny

Mleko zagotuj z cukrem i cynamonem. Do gorącego dodaj suszone żurawiny, aby napęczniały.
Migdały - jeśli nie posiadasz mielonych - wstaw do wody na kilka minut, następnie zetrzyj skórkę i zmiel w blenderze. Do garnka z mlekiem dodaj zmielone migdały i szybko, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Zagotuj zupę ponownie. Można jeść ciepłą lub zimną - jak kto lubi :)

Aby pięknie prezentowała się zupa na wigilijnym stole możesz udekorować ją płatkami migdałów i posiekaną suszoną żurawiną.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation