Kuchnia

Moje przepisy

Pasta alla Norma
(przepis dla 4 osób)

400g ulubionego makaronu
500g passaty lub pomidorów w puszce
200g sera ricotta
2 średnia bakłażany
2 ząbki czosnku
12 listków bazylii
pieprz, sól
oliwa

Bakłażany pokroić w plastry ok 5mm. Osolić i odstawić. Przygotować sos: wlać do rondelka 4 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i passatę (lub pomidory), zagotować, dodać bazylię.
Bakłażany umyć (można w sitku), w ten sposób pozbywamy się goryczki, wysuszyć ręcznikiem i upiec na patelni (aż nabiorą złotego koloru).Przełożyćna papierowy ręcznik.
Zagotować makaron. Ricottę rozdrobić na kawałeczki. Posiekać bakłażany (kilka plastrów zostawić do dekoracji), dodać do przygotowanego pomidorowego sosu. Makaron al dente odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać aż składniki się połączą. Dodać ricottę. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation