Kuchnia

Kulinaria - Zupy

Zupa krem z marchwi ze świeżo siekaną kolendrą

200 g pokrojonej w plastry marchwi
2 pokrojone w piórka szalotki
1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
400 ml bulionu warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki uprażonych pestek dyni
kilka gałązek świeżej kolendry
kardamon
imbir
sól
biały pieprz

Marchew razem z szalotką i czosnkiem podsmaż na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem. Po chwili wlej białe wino, a następnie bulion oraz sok pomarańczowy. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, białym pieprzem, kardamonem, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksuj i przecedź przez sito. Gorącą zupę rozlej do bulionówek, posyp posiekaną kolendrą oraz uprażonymi pestkami dyni. Uwaga: zupę możesz zabielić słodką śmietaną lub mlekiem kokosowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation