Kuchnia

Przepisy

SKŁADNIKI
1 duży kalafior
2 jajka
100 g startego parmezanu
2 łyżeczki oregano
sól morska lub himalajska
Sos:

500 ml passaty
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól morska lub himalajska, świeżo mielony pieprz
Dodatki:

2 łyżki kaparów
100 g tuńczyka świeżego lub mrożonego
2 pomidory
1 mała czerwona cebula
parmezan
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Kalafiora zmiksuj lub zblenduj. Przełóż do garnka i wlej wodę (tyle, aby lekko przykryć mus kalafiorowy). Gotuj kalafiora przez 10 minut. Na garnku połóż sitko. Na nim ułóż gazę i wylej mus kalafiorowy. Pozostaw tak do przestygnięcia, a potem dokładnie odciśnij wodę z kalafiora.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodaj passatę i zioła. Duś, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Na koniec dopraw go solą i pieprzem.
Przełóż kalafior do miski, dodaj jajka, parmezan, oregano i szczyptę soli. Wymieszaj. Formę do pizzy (30 cm) wysmaruj olejem. Wytnij koło z papieru do pieczenia wielkości formy. Przełóż papier do foremki. Wyłóż pulpę kalafiorową i wyrównaj. Piecz w 200°C przez 25–30 minut do lekkiego zarumienienia.
Spód pizzy posmaruj sosem, posyp kaparami, pokrojoną cebulą, ułóż plastry pomidora oraz pokrusz tuńczyka. Ponownie zapiecz przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp wiórkami parmezanu oraz listkami bazylii. Pizzę możesz też skropić oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation