Kuchnia

Przepisy

Składniki, dla 2 osób:

0,5 kg bobu
1 duża łyżka pasty sezamowej
sok z cytryny (1 sztuka)
2 pomidory
świeża mięta
świeża natka z pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (jak najlepsza)
przyprawy: sól, pieprz, 7 przypraw libańskich
Bób gotujemy z odrobiną soli, a właściwie delikatnie rozgotowujemy i rozgniatamy część widelcem. Odlewamy część wody z gotowania do szklanki (będzie nam jeszcze potrzebna). Do garnka z bobem wrzucamy przeciśnięty czosnek, przyprawy i łyżkę pasty sezamowej. Gotujemy na małym ogniu podlewając połową soku z cytryny i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Jeśli danie ciągle jest gęste delikatnie podlewamy wodą z gotowania bobu. Gotujemy ok 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pietruszkę i miętę kroimy drobno. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Gorący bób nakładamy do głębokiego talerza, polewamy oliwą z oliwek. Na środku robimy zagłębienie na pomidory i zioła. Podawać z chlebem arabskim i jeść rękami!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation