Kuchnia

Przepisy

Ful z bobu

Składniki:

400g (1 puszka) bobu odmiany bobik np. marki Durra, dostępnej w sklepach internetowych
1 cytryna
papryka ostra mielona
1/2 łyżki kminu rzymskiego
sól
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki tahini
1 dojrzały pomidor
2 łyżki stołowe świeżej siekanej pietruszki
Sposób przygotowania:

Bób (bobik) z puszki przelać wraz z wodą, w której się znajduje do małego garnka. Zagotować i odlać.

Przygotować sos łącząc składniki: sok z cytryny + pasta tahini + papryka ostra mielona (do smaku) + pół łyżki płaskiej kminu rzymskiego + sól (do smaku) + 3 łyżki oliwy z oliwek.

Do bobu dodać sos. Ful z wierzchu przybrać pokrojonym w kostkę pomidorem, polać oliwą (1 łyżka), posypać siekaną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation